Az élet Fijin  (2008.01.02-2008.01.06)

A hetedik hét

2008.01.02 (466 nap)

Délelőtt bementem a városba internetezni.

Majd elmentem ismét az ASCO motors-hoz, a kihajtó-tengely rendelése miatt. Még mindig nem találtak katalógust a motoromhoz. Beszéltem most egy másik indiaival is. Később a magyarországi YAMAHA elküldte nekem a katalógust és a tengely kódját is, amit én továbbítottam a ASCO motornak.

Előreláthatólag 75,000Ft lenne az ára. Szóval drága!

Esetleg megpróbálok csináltatni, van néhány címem, ahol készítenek hasonlókat. Árajánlatot kérek majd ezektől a cégektől is.

Új motort egyelőre nem akarok, mivel a napelem miatt egy kis külmotor sem férne el a farban.

Ebédre krumpli és halat ettem 2FD-ért.

Majd vásároltam: 2 marha konzerv: 3FD; Leves tészta: 2FD ; indiai édesség: 1FD

Este olvastam a hajóban.

2008.01.03 (467 nap)

Egész nap esett az eső, így ma munka nem volt.

Délelőtt megnéztem a maradék két filmet.

Ebéd: leves

Délután olvastam.

Beszéltem Hanssal és Mo-val is az árboc témában.

Szóval Mo visszajön a szabadságáról jan. 17-én és akkor vissza egyenesítjük. A daru sínjéhez rögzítjük és középen majd lassan hozzászorítom. Majd Hans javaslata alapján egy PVC csövet teszek az árboc belsejébe pur hab-bal töltve, amitől erős lesz a cső, de nem nehéz, így erősítem meg az árbocomat. Az itteni hajós boltban is lehet kapni habot, de talán a városban olcsóbb, ott is szétnézek.

Vásárlás: Fűszer: 0,9FD ;Édesség: 1,8FD

Vacsora: bulgur és marhakonzerv

Majd olvastam és este neteztem a marinából reggelig.

2008.01.04 (468 nap)

Egész nap esik az eső, így ma sem tudok dolgozni.

Reggel elsétáltam a marinában megnézni a postámat. Majd ettem egy jégkrémet.

Egésznap jórész olvastam és zenét hallgattam – meditáltam.

Ebédre hagymás rántottát ettem kétszersülttel majd egy levest is.

Délután a haverokkal dumáltam a parton.

Hans véleménye hogy a világ nem javítható. Ezért csak ’el lehet menekülni’ és ezért vitorlázik már 30 éve. Fiji és a környéken már 9 éve, most itt akar letelepedni és állampolgárságot is próbál kapni a feleségével. Sokan ezért vitorláznak el messzire a Csendes-óceánra, és egy-egy kis szigeten élnek hónapokat, majd tovább vitorláznak…

Talán túl fiatal vagyok, talán örök optimista, de szerintem a világ javítható. Ezért sem akarok itt a paradicsomban letelepedni, mert a világ javítható. Pedig sokan mondták, maradjak itt, vegyek el egy csinos fiji lányt és legyen egy halom gyerekünk. Az én tervem hazavitorlázni vissza Európába.

Egész éjjel Interneztem, szinte reggelig.

2008.01.05 (469 nap)

Ma is esik az eső!

Egész nap Bobbynál voltam zenéket másoltam, illetve Skinny új mp3 lejátszójával foglalkoztunk. Náluk ebédeltem, majd kicsit söröztem is, ma hagytam abba az antibiotikum szedését, így ismét ittam 1-2 sört. Szilveszterkor nem ittam semmit, ami engem nem zavart.

2008.01.06 (470 nap)

Megkaptam a Yamaha parts list ’80/’81 katalógust. Az én motorom Yamaha 8B S. A drive shaft tört el, aminek a kódja 655-45501-00 (Short 644mm). Igen drága lenne, Magyarországon 75eFt a beszerzési ára. Lemértem az én törött shaft-om hosszát: 420mm.

Ez egy Yamaha módosítás, Saildrive.

Tehát az eredeti kihajtó-tengelyt lerövidítették, vagy újat gyártottak. Szóval nincs értelme újat vennem, mert nem is tudok ilyen méretben. Szóval hegeszteni fogom vagy újat csináltatok egy műhelyben. Holnap egy barátommal elmegyek néhány javasolt műhelybe. A terv, hogy a helyi barátomat küldöm be a műhelybe, így helyi árat kaphatok nem turista árat. 30% minimum a különbség!

Ebédre noodles-et ettem, ami 85g-os instant tészta-leves. Az ára 0,4FD, ezért a helyiek állandóan ezt eszik. Én is.

Vásárlás: 1l tej – 1,55FD; 1kg cukor – 0,86FD; Jégkrém – 0,4FD

Este a Club bárjába mentem, kicsit szétnézni. Skinny-vel, Bobbyval,, Gerryvel, Mike-kal és a többiekkel beszélgettünk. Mikről beszélgetünk? Jó kérdés, semmi lényegesről. ha 2-3 óra alatt elhangzik 2-3 olyan mondat, ami kicsit érdekes és megfog… Most ez Marty volt. 20 év munka után elhagyta Ausztráliát és új életet kezdett itt Fijin. Motoros hajókkal szállítja a turistákat a szigetekre. 3 hónapja csinálja, de nem biztos abban hogy itt marad, ezt ebben a hónapban dönti el. Érdekes. Sokan maradnak és alig valaki akar visszamenni az ’életbe’.

Vacsora: rántotta és kétszersült.