Az élet Fidzsin

9. rész, 2008.03.03-03.22.

”A buddha senkinek sem a monopóliuma, senkinek nincs szerzői joga rá. Ez mindenkinek a legbenső valója. Nem szükséges buddhistának lenned ahhoz, hogy buddha légy. A buddha léte minden vallás fölött áll: mindenkinek születési joga. Engedd, hogy áthassa mindennapi cselekedeteidet, így az életedben minden meditációvá, kegyelemmé, szépséggé és áldássá válik." (Osho)

 

2008.03.03. (526 nap)

Ha valaki hajót szeretne venni, akkor ez egy alap link: www.yachtworld.com

 

A nagy vihar esetén a hajó sérülhet. A vitorla, árboc és állókötélzet károkat lehet kezelni, ezt a szél okozza általában. A hajóhéj és egyéb szerkezeti károkat a nagy hullámok okozzák (tenger), ezt már igen körülményes kezelni. Ez a fő veszély forrás a nagy hullámok és viharok esetén.

 

Egész nap a hajót csiszoltam és festettem.

 

Egy cikk Oshoról.

http://www.napfenyes.hu/szellemi_tanitasok/a_megvilagoshodott.html

Videók Oshoról:

http://video.google.com/videoplay?docid=5905392519578421195&q=osho&hl=en

Osho egyik legjobb könyve sokak szerint: One Earth one humanity

 

Sokan kérdezik, hogy hol alszom. Természetesen a hajóban. Az én házam a hajóm, aminek csak egy kabinja van, ami valójában egy ágy. Egyszerű élet.

 

Este film a Clubban. Majd film a hajóban: Macbeth (modern adaptáció).

Esti olvasmány: Szever Ganszovszkij - Jön az ember

 

2008.03.04. (527 nap)

"…ha egyszer megláttad a tudat fényét, ha egyszer kiléptél az öntudatlan elme barlangjából, meg fogsz lepődni, hogy minden amit eddig tudtál valótlan, hisz csak a valóság árnyéka volt. Amint tudatossá válsz nem csak annyi történik, hogy a te életed átalakul. Azonnal működésbe lépsz egy új módon is, másokat is kezdesz hozzásegíteni az átalakuláshoz. Mihelyt megláttad a fényt, már meg akarod osztani azt másokkal." (Osho)

 

Délelőtt hajócsiszolás és festés.

 

Délután bementem a városba, mert az Asco Motors küldött egy e-mailt, hogy megérkezett az alkatrész a motoromhoz. Mivel David, a motorszerelőm, így kaptam egy nagyobb kedvezményt. 50 FD fizettem most. Majd elmentem Davidhez és a fiával, Dannel alkudoztam az árból. 90 FD lesz a motorszerelés, csütörtökön délben közösen cseréljük ki ezeket a részeket a motorban.

 

Vásárlás:

Gyógyszerek

Vitamin porok

2 db Rövidnadrág (2 FD darabja), az utam során most költök először ruhára.

4 l algagátlót rendeltem (63 FD)

 

Este filmek: Sean Connery filmek

 

Este meghívott Gerhard a hajójukra sörözni. A hajó neve: Baloo 1

A feleségével Elizabeth-tel vitorláznak már néhány éve. Horvátországból indultak és Földkerülés a céljuk hasonló útvonalon, mint nekem. Web oldaluk: www.Baloo1.at

 

2008.03.05. (528 nap)

Délután elmentem a medencéhez úszni, ami 254 lépére van Carinától. Szóval szinte minden nap ott vagyok.

 

Sokan írnak nekem, hogy vennének hajót és elindulnának ők is vitorlázni. Ilyenkor mindenkit maximálisan bátorítok, mert elsősorban erre van szükség. Hasznos tanácsaim is vannak persze a hajóválasztással kapcsolatban. Ez csak az én véleményem, és szubjektív J.

  1. Szerintem a hajó sebessége másodlagos szempont, a fontos, hogy erős legyen a hajó.
  2. Szerintem nem fontos a szép/új hajó, a fontos az egyszerű és átlátható hajó (pl. elektronika, néhány hajóban annyira el van bonyolítva, hogy néha a javítás és hibakeresés sok-sok idő és munka)
  3. A hajóválasztási szempontok függnek attól, hogy hol fogjuk használni a hajót:

3.1.  Tengereken (200-300 tmf –en belül lehet találni kikötőt)

3.2.  Óceán átkelések (2000-3000tmf megállás nélküli levitorlázása)

3.3.  Földkerülés (Min. 30,000 tmf levitorlázása)

3.4.  Földkerülés (Horn-fok, Jóreménység-fok kerülésével, 25,000tmf levitorlázása ennek nagy része az üvöltő negyvenesek környékén)

 

A charter vitorlásokat a vitorlázok nagy része alkalmatlannak találja Földkerülésre, mivel nem elég erősek. Véleményem szerint van azért néhány jobb charter vitorlás, amit ha kellően felkészítünk alkalmas Földkerülésre is.

 

’Nem a méret a lényeg’ szerintem. 1-2 embernek a 40 láb alatti hajó is elég kényelmes lehet, azonban sokan szeretik a nagy vitorlásokat. A nagy vitorlásoknak a fenntartása/karbantartása dupla költség. (Például egy nagy veret kicserélése dupla annyi, mint egy kis veret kicserélése.)

A nagy választóvonal az 50 láb. E fölött már egy ember nehezen tudja kezelni a hajót, és ezeknél a hajóknál egy idős pár kevés nagy szél esetén. Ezt általában érzik is és ilyenkor van még 2-3 legénység a hajón (a legénység nem kap fizetést, néha még az élelmiszer költséget is megosztják).

30 láb alatti hajóval is szoktam néha találkozni. A 28 lábas hajók a legkisebbek, amiket használnak Földkerülésre. Egy ember is könnyen kezeli és a fenntartása is olcsó. Szerintem nem kényelmetlen: WC, konyha, hálókabin, szalon… minden van benne, de kicsi. Két emberre talán azért még jó.

 

Este filmek: Lucky number Slevin, Next.

 

Meditáció Portál: http://www.tminfo.hu/

 

2008.03.06. (529 nap)

Reggel felhívtam a Bebi Electronics (http://www.bebi-electronics.com/), mivel LED-et szeretnék tenni az árbocfénybe (kisebb fogyasztás miatt, normál izzóval nem tudnám egész éjjel használni az árbocfényt).

 

A 11-es busszal bementem Lautokába. A motorszerelő (Dan) nősül márc. 22.-én, így a munkákkal lemaradt, nem a motorok járnak a fejében J.

Egy másik motor szerelésében vettem részt, de az én motorom csak jövő hét hétfőn délelőtt szereljük meg. A megrendelt algagátló sem érkezett meg (Reddy Dimond, Hardware Limited).

 

Vásárlás:

12 FD Emerkit (2 komponensű epoxi resin, víz alatti javításokra való)

Továbbá néhány pólót és élelmiszereket (olaj, tejpor, zabpehely, sugar candy).

 

Délután esett az eső, így nem tudtam dolgozni.

Majd amikor elállt az eső elmentem futni (5 km), mostantól néha elmegyek futni.

Ezután meghallgattam kazettán OSHO Speaks on Themes of our times COMPASSION

 

Esti filmek: The Island, Doom,

Esti olvasmány: Cucui - Körkörös elágazások

 

2008.03.07. (520 nap)

Bestoppoltam Nadiba, ahol az Austráliai turista vízumot akartam volna szervezni (ETA Vízum, elektromosan igényelhető), de a nem magyarok ezt a fajta vízumot nem kaphatják meg.

http://www.australia.com/

http://www.australiablog.com/

http://www.fiji.embassy.gov.au/

http://www.migrationexpert.com

Szóval a vízumot nehezebben és főleg lassabban kapom meg.

 

Vásárlás:

8 FD Horgász horgok, műhalak

12 FD szilikon gumi

6 FD balzsamok (Vicks VapoRub, Yee Tin Medical Oil, Zandu Balm, Pain Balm)

 

80 FD-ért vettem egy LED lámpát árbocfénynek:

http://www.bebi-electronics.com/masina.html

(Ezt a bankban tehettem meg átutalással, majd elfaxoztam az elismervényt.)

 

LED Specification

Coverage Sector 360˚
Total Number of LED's 30

Number of LED Rows 2

LED's Per Row 15

Vertical Light Cone Angle 30˚ - 1st Ring, 50˚ - 1st Ring

Input Voltage for Rated Light, output 11-16VDC

Drop Out Voltage: 7,5V

Input current: <0.160 amps

Water resistance: >1 hour submersion at 1meter depth in 25°C sea water

 

Kora este legyalogoltam 3 km-et, futás helyett.

 

Majd este néhány haverrel söröztem a házukban. Farmerek, Jim (marinában dolgozik és mindig segít, ha kérem) testvérei és unokatestvérei. Kaszavát és marihuánát termelnek. Nagyon szeretik ezt a fajta éltetet, nincs főnökük és a munka a földeken nem túl nehéz…

Persze velük is összefutottam a Caveben este, a Caveben mindenkivel lehet találkozni. Ott van aki számít J.

 

Este Filipével, a feleségével, Samuval, a barátnőjével és néhány baráttal elmentünk bulizni a Cave-be. Ahol elég sok régi ismerős volt. Majd a buli szokás szerint 1-kor zárt, de most átmentünk a Zone-ba utána kicsit lazítani (after party, csak egy belső körnek nyitott a klub).

 

2008.03.08. (521 nap)

Délelőtt esik az eső.

 

Mindig vannak madarak a hajóm körül. Ennek oka az ételmaradékok, amiket kiteszek este a cocpitbe. Hans szerint szerencsét hoznak, és ő ebben a szellemben eteti őket mindennap. Az én okom, hogy nem szeretem a romlott étel szagát érezni a kabinba. Így kiteszem a cocpitba, ami reggel gyorsan el is fogy …

 

Délben elmentem úszni és lazítani a medencéhez. Ilyenkor meditálok és persze mellékesen úszok is, azt is lehet J.

 

Délután elmentem futni (6 km), majd fociztam az indiaiakkal a szomszéd település mellett. Nagyon jó kis társasság, ha tehetem, akkor majd megyek és focizok velük. (A fizikai felkészülésem része.) Ez egy foci csapat, akik mindennap edzenek, gyorsabbak, mint én, de nincs komoly technikai tudásuk. A dekázásban nem vagyok sztár, de 20-30 könnyedén megy probléma nélkül, nekik ennyi nem megy.

 

Már olyan régen vagyok itt, hogy tudom a helyi pletykák nagy részét. Már annyi mindent tudok az itteni emberekről, hogy olyan mintha itthon lennék. Egy jó példa erre, hogy tudom ki a marina manager (Mili) szeretője J. Ez egy kicsit titok is, mert az emberek nagy része nem tudja. Érdekes, hogy majdnem minden fiji nőnek van egy szeretője.

.

Esti könyv: Kurt Vonnegut, Macskabölcső

A bokononizmus Kurt Vonnegut Macskabölcső (Cat’s cradle, 1963) című regényében a fiktív karibi szigetország, San Lorenzo Köztársaság lakosainak vallása. A vallás alapítója, Bokonon, született Lionel Boyd Johnson korábban San Lorenzónál hajótörést szenvedett és a szigeten alapította meg vallását. Vezetéknevét San Lorenzo sajátos dialektust beszélő lakosai Bokononnak ejtik, innen a névadás. A bokononizmus szent szövegei a Bokonon által folyamatosan bővített, magyarázatokat és verses kalüpszókat egyaránt tartalmazó Bokonon Könyve (The Books of Bokonon) adja közre. A bokononizmus egyfelől az élő nemigazságokon, az ártalmatlan hazugságokon, más néven fomákon alapul. E fomákkal a vallás célja az, hogy a nyomorúságban és politikai diktatúrában tengődő San Lorenzó-iakat kiszakítsa a mindennapokból és egy szebb világ önáltató képzetével szolgáljon gyógyírül lelki sebeikre. Mindez tükrözi Vonnegut társadalomi felfogását, mely szerint az emberi közösségeket a diktatórikus erőszak (világi hatalom) és az önáltató ideológia (vallás) egymást kölcsönösen feltételező kettőssége határozza meg. San Lorenzo szigetén a helyzet a következőképpen fest: az ország teljes lakossága Bokonon vallási tanításait követi, amit a hatalom birtokosa, a kivénhedt diktátor, Papa Monzano tűzzel-vassal irt. Akit bokononizmus gyakorlásán érnek, kampó által hal meg, azaz élve feltűzik egy gigantikus vaskampóra. A helyzet fonákja minden dichotómia sajátja: Papa Monzano miatt lehet népszerű próféta Bokonon, és Bokonon népszerűsége legitimálja Papa Monzano véreskezűségét. Ám a regény végén kiderül: maga Papa Monzano is bokononista. Másfelől a bokononizmus célja nyilvánvalóvá tenni, hogy életünk értelmének felfejtése dőre próbálkozás, de tudatában kell lennünk annak, hogy Isten vagy a sors szeszélyes akarata valamely célra elrendelt minket és a karaszunkba (lásd a bokononizmus kifejezéseit) tartozó többi embert, egyenként és együtt mindannyian ezen ismeretlen cél felé tartunk. Egy bokononista nem hisz a szabad akaratban és soha nem mondja: „Úgy történt, hogy…”, ehelyett így fejezi ki hitét: „Úgy kellett történnie, hogy…” (lásd pl. 39. fejezet). A bokononizmus tehát fatalista, sőt mi több, defetista vallás, ahogy Bokonon Könyvének Tizennegyedik Könyve mondja: „Mit remélhet a földön az emberiség számára a gondolkodó ember elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján? Semmit.” (110. fejezet). Harmadrészt a bokononizmus tanítása voltaképpen egy fontos krisztusi elemet is magában foglal: embertársaink feltétel nélküli és osztatlan szeretetére sarkall bennünket. Mint minden valamirevaló vallás, a bokononizmus is rendelkezik genezistörténettel, ám ebben az ember már a Föld teremtésének pillanatától benépesíti a bolygót. Eszerint Borasisi, a nap és Pabu, a hold nászából hideg gyermekek születtek. Borasisi tüzes utódokra számított, így haragjában elhajította őket (belőlük lettek a bolygók), aztán Pabut is eltaszította magától, aki kedvenc gyermekéhez, az emberekkel benépesített Földhöz költözött. Bokonon magyarázata a világ teremtéséhez: „Foma! Hazugság! Egy rakás foma!” [85. fejezet]

 

2008.03.09. (522 nap)

Reggel elmentem úszni és búvárkodni egy órára. Dagály volt és kellemesen kicsi áramlás jó láthatósággal. A halcsapda üres volt, ennek az az oka, hogy kb. 10napja nem ellenőriztem.

Hajófestés, ez volt az utolsó primer réteg.

 

Az orr-rekeszben tartom mostantól a régi vitorlákat (nagyvitorla és orrvitorla), ahol eddig a kétszersültek volta. Mostantól kevesebb kétszersült lesz. A vitorlákat le kellett mosnom, mert hangyaboly volt bennük, eddig kint tartottam a zuhanyzóban…

 

Délután az uszodában úszkáltam, Barry-velpapír ollót játszottunk a víz alatt egy levegővétellel. Ilyen játékokat találok ki mostanában J.

 

A szálingot visszatettem a helyére plusz mindkét oldalra egy-egy alumínium rudat köré, ami az erősítése. A végére fogok tenni rongydarabokat, hogy többé ne sértse a vitorlákat. 

 

Este Judyval és Hans-sel vacsoráztam, ezért végre egy normálisan ettem. Vegetáriánus volt a menü.

 

Esti film: The oil factor: Behind the War on Terror

(A film a szomorú valóságról, ami ellen azért tehetünk valamit.)

 

Jin Jangról írok kicsit, mert nagyon alapvető szimbólum, és megtalálható a kabinom falán is.

 

JIN JANG I.

A Jin és Jang (egyszerűsített kínai: hagyományos kínai:  pijin: yīnyáng) kettős koncepciója leírja azokat az ősidőktől fenn álló, egymással szemben álló de mégis  egymást kiegészítő (komplementer) vagy kozmikus erőket, amelyek megtalálhatóak a világegyetem összes nem statikus objektumában vagy folyamatában. Ez a látszólag ellentmondásos (paradox) megközelítés a kínai filozófia és a hagyományos kínai orvoslás számos irányzatának az alapkövét jelenti. A kínai yin - yang szimbólum a világ megosztottságának harmonikus egységét, összetartozását és az ellentétes elemek egyensúlyán alapuló harmóniát jelképezi. A kínai filozófia szerint nemcsak a földi élet, hanem végső soron az egész univerzum létezése, egy dualisztikus elven alapszik. A yin és yang az a két dinamikus erő, melynek együttes működéséből származik minden, ami csak létrejön a világegyetemben. Ez a fogalom párokban: fény - sötétség, ég - föld, meleg - hideg, férfi - nő. A yinhez a hideg, a sötét és nedves fogalmak kapcsolódnak, míg a yang meleg, fényes és száraz. A yin nyugodt, statikus és tétlen, míg a yang dinamikus, tevékeny és terjeszkedő. A kezdet a véggel, a sötétség a világossággal áll szemben. A nappal az éjszaka terméke. A fehér színt csak azért látjuk, mert létezik a fekete. A hang feltétele a csend. A nyár melegét és az újraéledés tavaszát a tél hidege és a természet halála követi. A szomorúságot a vidámsággal lehet mérni. Ezek az ellentétek valójában egységes egészet képeznek, melyet az egymást kiegészítő mozgás, a yin és a yang hoz létre. Jin – Jang: Föld – Ég, Hold – Nap, kerek, ovális - szegletes, éles, nő – férfi, nyugalom- passzív aktív, mozdulatlanság – mozgalmasság, árnyék- sötét világos, hideg – hőség, eső – napfény, páratlan számok - páros számok, víz – hegyek, tél – nyár, Tigris – Sárkány, lazurit - akvamarin rózsakvarc, holdkő, halottak- élet, csend – zaj, völgyek, folyók, vizek - hegyek, magaslatok.

 

2008.03.10. (523 nap)

4 hónapja vagyok Fijin.

 

Link ajánló: http://www.lehetmasapolitika.net/ (Válaszom: Nem.)

 

A hajósok 90%-nak a hobbija a hajójavítása, karbantartása és felújítása. Szinte mindennap, de legalább kétnaponta 2-3 órát ezzel töltenek. Mivel igazából egész nap nem csinálnak semmit, ezért is van ennek jelentősége. Így mégiscsak csinálnak valamit.

 

Érdekes: Pacific Spirit-et (32 lábas fahajó) eladta egy 65 éves amerikai 37,500 USD-ért, aki 40 éve él a Csendes-óceánon. 1969-ben szelte át először a Csendes-óceánt… Most a feleségével szárazföldi életet kezdnek Argentinában. Mi lehet az oka? Ő azt mondta belefáradt… Hans 30 év után és 76 évesen sem fáradt bele. Mi lehet a különbség. Én tudom, de titok J.

 

Délelőtt vásároltam Lautokában:

Sok mindent. Pl. mogyorókrém, Vegemite, lekvár…

 

Délután a primer réteget csiszoltam, majd esett így nem tudtam elkezdeni a topcoat-ot feltenni.

 

Munka helyette a kávézóban Ana zenéit másoltam a gépre. Végre van Pavarotim! (Szeretem a komoly zenét, de eddig az új gépen nem volt Pavarottim.) Majd Ana mobiljára töltöttem zenéket.

 

Este 6 km lefutása és félúton 1 óra focizás a csapatommal. Ma csapattag lettem. Az edző és a fiúk komolyan veszik, így nekem is komolyan kell venni vasárnap helyi bajnokság. Melegítés és minden, ami egy edzés része. A megbeszélés indiai-angol nyelven folyik, de mindig van aki kb. fordít nekem. Természetesen ez a foci 18-22éves fiúkkal nehéz, gyorsabbak. Szóval próbálok ötletesen játszani és váratlan dolgokat művelni a pályán, de nem egyszerű…

 

Esti film: What a way to go life at the end of empire

 

JIN JANG II.

Rengeteg elmélet létezik e különleges szimbólum jelentéséről. Egyesek esőcseppet látnak benne, mások ebihalhoz hasonlítják. Valójában a szimbólum a világ két ellentétes oldalát mutatja. A jó és a gonosz összefonódását. Egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők. A világ jelenségeiben meglévő ellentétek egysége a jin-jang. A világon minden magában hordozza a változás lehetőségét. Így a világ a jin és a jang jellegű erők állandó változásból áll. Normális körülmények között az erők kiegyenlítik egymást és egyensúlyban vannak. Minden tettnek van jó és gonosz oldala. A Taoizmusban ezt a kettősséget fejezi ki a “tai chi” és általában a jin-jang jelet használják. A taoista hit alapja a természetben fennálló folyamatos egyensúly az ellentétek között (pl. hogy valami “lent” vagy “fönt” van, csak attól függ, hogy mi hol állunk) és ennek megfelelően az egyensúly megbontására irányuló bármilyen igyekezet csupán ideiglenes, hasztalan és önpusztító kísérlet lehet. A siker titka a természetes egyensúly helyreállításának segítésében rejlik, azaz hagyni, hogy a jó rosszá váljon és a rossz megjavuljon, mint ahogy a dagály és az apály, a nappal és az éjszaka a tél és a nyár folyik az egyikből a másikba és vissza. Más szóval: a bölcs megérti a jó és a rossz valóságát, míg az ostoba a jó és a rossz fogalmára összpontosít. A bölcs tudja, hogy bármilyen jelenlegi gonoszt hamarosan egy új jó váltja fel, míg az ostoba örök igyekezetével gyümölcstelenül próbálja a gonoszt kiirtani. Gondolatrendszerükben a buddhista “Sunyata ~ üresség” fogalmához hasonlóan a jó és gonosz csupán fogalmi elvonatkoztatások, melyeknek nincs állandósult, független létezésük. A jin és jang kifejezések először a Ji King (Változások Könyve)-ben jelentek meg, kb. ie. 1250. évben. A jin jel jelentése a hegy árnyékos oldala, míg a jang jel jelentése a hegy napos oldala. Ezek a piktogrammok nemcsak egymással szöges ellentétben levő formákat jelölnek, de egyúttal jelképezik az átalakulást egyik végletből a másikba, ahogy az évszakok változnak.

 

2008.03.11. (524 nap)

Reggel bementem Lautokába.

 

Reggel 8:30-11:30 a motorszerelőnél voltam, hogy haladjon a munka. Teljesen szétszedtük. Az egyik henger nem működött. Teljesen fekete/kormos volt a másik. A megrendelt alkatrészek, nem vészesek, de jó, hogy kicseréljük.

 

Ebéd egy vegetáriánus indiai étteremben (3,1 FD): Iddili, Dhokara, Saina, Bread Pakora

Iddli recept: rizs por (+só) főzése lobogó vízben (kisebb golyók/ovális formák)

Iddli szósz: kókuszreszelék, fokhagyma, só, gyömbér

Saina: dalo levelek, fokhagyma, chili, só, saina alap (basen)

 

Délután vásároltam:

2 db energia italt (a köv. szakaszokra, Guarana+Taurin,Guarana+Ginseng+Bvitamin) 2,5 FD/db Promite (Vegatable extract Spread, www.promite.com.au ) 12 FD

200 g datolya 2,4 FD

Majd vettem egy LED lámpát 70 FD

Egy kis LED lámpa jó a hajón, amit még vettem Tahitin. Illetve van egy kis villogó lámpám is. Ez most komoly, a paraméterei: 1,2 Mega Candle Power/ 1Watt Luxeon / Weatherproof/ LED izzó/ a szivargyújtóról is (és persze 220 V-rol) tudom tölteni az akkumulátorát. 

 

Megérkezett a LED árbocfényem, amit múlt héten rendeltem.

 

Késő délután 7 km futás és 1 óra focizás a csapattal. Meg kell küzdenem, hogy igazi csapattag legyek 1-2 jó focista még nem fogadott el. Ez olyan, mint otthon, kell néhány hét, amíg befogadnak. Szóval kevesebb passzt kapok.

 

Este banán lekvár főzés. Sajnos elaludtam, így oda égett. Kevesebb, mint fél kilót tudtam megmenteni, ami viszont nagyon finom lett.

 

JIN JANG III.

Ősi kínai bölcsesség, hogy jin és jang egybeolvadásakor keletkezik az életenergia (csí). A jin és a jang az a két erő, amely a világot mozgatja és létezésük egymás nélkül értelmét veszti. Nincsen fény árnyék nélkül, és árnyék sem létezik fény nélkül. A taoista filozófia jelképe a jin-jang kör, amely a világot fenntartó ellentétes erők egyensúlyát szimbolizálja. A teljességhez és harmóniához a jin-jang erőpárnak egyensúlyban kell lenni, mert ha ez megváltozik, jönnek a problémák, a szomorúság és a búbánat.
Persze az élet nem csak fehér és fekete - a szimbólum fekete jin részében ott a jang, mint fehér pötty, és a jang is magában hordozza a jin csírát. Nemcsak a külső egyensúlyt kell megtalálnunk lágy és kemény, kerek és szögletes, sötét és világos, nő és férfi között, hanem belső egyensúlyunkat is a jin és jang energiák között. Nőként nem csak a férfiakkal kell egyensúlyt találnunk, hanem önmagunkkal is - nőies energiák mellett férfias energiákat is birtoklunk, és ezek között is harmóniát kell találnunk. Az elfojtás, illetve önmagunk elfogadásának hiánya zaklatott, boldogtalan életet hozhat számunkra. A szerelem a belső békével és az ellentétes pólus utáni vággyal kezdődik, nem egy külső csodával, amire semmilyen hatással sem vagyunk. A férfi és nő közötti szerelem - mint bármely más kapcsolat - két ellentétes pólus (jin és jang) közötti viszonyként létezik. Ezek az energiák egyszerre segítik és fogják vissza egymást. A teljes és tökéletes szerelem feltétele a két ellentétes erő működésének egyensúlya.

 

2008.03.12. (525 nap)

Reggel korán keltem. Munka van!

Egy kis veretet levettem a hajóról, az eredeti bimini rögzítője (nincs biminim). Itt áztam be mindig. Majd befoltoztam műgyantával.

A száling végére rongyokat kötök mostanában, hogy majd ne sértse a vitorlákat.

Ruhák rendezése és kategorizálás: 1. egyszer sem volt rajtam, 2. jó állapotú, 3. elfogadható, 4. munka póló.

 

Majd egész nap hajócsiszolás és festés (topcoat). Főleg az oldalléc környékét festettem újra, ott esett le a régi topcoat és primer. Voltak kisebb festék leesések máshol is, ezeket is festem folyamatosan.

 

Lefestettem a cocpit alját is ami egy rohadó deszka J.

 

Késő délután 7 km futás majd foci a csapatommal. Rúgtam egy gólt, ez volt az első. A pozícióm most támadó-középpályás volt. Egyre jobban elfogadnak, de még nem olyan könnyű, mivel indiaiul nem beszélek. Persze angolul mindenki tud, de a hindit többet használják, várhatóan majd ebből is ragad rám valami J.Persze gyorsabbak és technikásabbak is, de néha szerencsém van J.

 

Este a biztonságiakkal lógtam. Később Gerharddal és Elizabeth-tel iszogattam a Baloo1 szalonjába. Adtak nagyon sok hajós pilot/guide könyvet a világról illetve zenéket.

 

JIN JANG IV.

A Jin-Jang szimbólum eredetét az ősi kínai világszemléletben kell keresned, ahol elvont szimbólumok segítségével írták le a környezeti változásokat, a világ keletkezését. E szerint kezdetben volt a "nagy üresség", mely a természet teljességét, tisztaságát jelképezi.

A világmindenséget átható életenergia a Jin és a Jang energia egyesüléséből, folytonos átalakulásából, dinamikus feszültségéből születetett. Mindkettő teret enged a másiknak, hiszen mindkettő tartalmazza a másik egy részét: a fekete "cseppben" ott a kis fehér, míg a fehérben megtalálható a kis fekete rész. A Jang-beli kör neve "Jin a Jangban", míg a Jin beli köré "Jang a Jinben". Minden élet bennük gyökerezik, minden létezőben mindkettő jelen van. A világ ezért - azt mondhatjuk - a Jin és a Jang jellegű erők állandó változásából áll. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban.

A Változások könyvében - a I Ching-ben, vagy így is találkozhatsz vele Ji King-ben - melyet Wen király alkotott Jin a fehér oldalt, míg Jang a sötét oldalt jelenti.

Jin ábrázolása (egy középen megszakított vonal), Jang ábrázolása (egy egybefüggő egyenes vonal)

Ha az állatokat és a növényeket hasonlítjuk össze, akkor az állatok a Jang, míg a növények a Jin energiát képviselik. Miért? Mert az állatok mozgásban vannak, míg a növények relatíve nem. De ha a növényeket a kövekkel hasonlítjuk, akkor a növény lesz a Jang energia és a kő a Jin, mert a növény élő, a szikla pedig nem. Ezért téves, ha a Jin és Jang fogalmát leegyszerűsítjük jóra-rosszra, fehérre-feketére. Az alábbi táblázatban találsz néhány példát, melyből megértheted Jin és Jang kölcsönhatását. Ez viszont, ahogy a fenti példákban is láttad viszonylagos.

A Jin és Jang örökké változó kombináció: a nappalt éjszaka követi, a Holdat felváltja a Nap, a tavaszt a nyár, az őszt követi a tél, a folyékony megszilárdul, a meleg kihűl, a kilégzést a belégzés követi, és nincs fény árnyék nélkül. Alapjában véve életünk diszharmóniája a Jin és Jang egyenlőtlen elosztására vezethető vissza. Ez történik akkor is, mikor megbetegszünk, mert például túlhajszoltuk magunkat, de akkor is felborul az egyensúly, ha nem mozgunk eleget.

2008.03.13. (525 nap)

Reggel bevitt Tommy, a búvár központ tulajdonosa Lautokába.

Elmentem az Immigration Office-be 93 FD volt a vízum meghosszabbítása (4hónap után kaphatok még 2 hónap meghosszabbított vízumot.).

Majd elmentem a Helyi Hivatal Distict Office-ba ahol kaptam ingyen egy vitorlázási engedély a Ny-i szigetekre. Az engedélybe benne volt, hogy helyieket vihetek magammal, de turistákat nem…

 

Majd elmentem a postára. Megérkezett egy csomag: egy barátom, Poór Jóska, az új könyvét küldte el. Január 2.-án érkezett meg a Lautoka postára, de a marinába elkeverték, így csak a 2. figyelmeztetéskor került elő, már majdnem visszaküldték...

 

Elmentem a festékért a RD-ba. Majd a motorszerelőhöz. Sehogy nem áll és jövő hét keddig nem ér rá erre. Kedden talán közösen megcsináljuk.

Piacon vettem ananászt, majd lekvárt főzök belőle.

 

Vegetáriánus étterembe ebédeltem:

joghurt leve (fűszeresen)

pieasam: tej, sugár, suttana, sao seeds

Bhajia – snack féle

2 róti khata zhaji-vel (hagyma, chili, spenót, eggplant)

chutney (koreanda levél,chili, hagyma, fokhagyma)

picklw: egy speciális zöldség csípős szószban

 

Vásárlás:

Földimogyoró, körte és málna lekvár (mindig azt veszem, ami akciós:-)

 

Délután elmentem Rubenhez, Banarasban.

Zenéket másoltam a gépemre:

Cesaria Evora (Cabo Verde), Pavarotti, Salif Keita, Tinariwen (Szahara), Afropea (Telling

stories to the sea), Debussy, Dub side of the moon (raggie) és egyéb raggie zenéket…

Egész este káváztunk, kb. a szokásos banda a szomszédokkal.

Mindig így kezdődik a beszélgetés, a vége persze mindig más:

-         Honnan indultál?

-         Szlovénia, Koper.

-         Hol is van?

-         Európa.

-         Oroszországnál?

-         Nem.

…

Rambitu egy farmer, aki 30 évre bérelte 10 ékel földet 10,000 FD-ért. Cukornád és marihuána farmer. Soha nem hagyta még el Fijit.

Israel Vibration in Holyland, Ghiemse Raggae koncerteket néztünk a gépemen. Majd a Civilization c. dokumentum filmet.

A half-kasz-ról alkototta általános vélemény, hogy olyan mint a kávé és a tej összekeverése, a tejeskávé persze a legfinomabb.

Rubennél Banarason aludtam.

 

JIN JANG V.

A jin-jang kör (taj-ki) elsődleges jelképe a taoista vallásnak és filozófiának Jelentős szerepet játszik a konfucianizmus bizonyos irányzataiban is. A tao szerint a világegyetemben mindent két ellentétes erő hoz létre és irányít. A taoisták egyszerre tekintik hím- és nőneműnek a Mennyei Hatalmat, amit a taoista T''ai Csie egy görbe vonallal sötét és világos részre osztott körrel szimbolizál. A jin a negatív és passzív erő, amelyet a nőelvet jelképező fekete szín ábrázol; a jang pedig a pozitív és aktív erő, amelyet a férfiasság fehér színe jelez. A jin szimbolizálja a lelket, a nedvességet, a hideget, az éjszakát, a Holdat, a sötétséget, a földet, és a megszakított vonalhoz társítható. A jang a szellem, a fény, a nappal, a Nap, az ég, a teremtés, a dominancia jelképe, és a folyamatos vonal társul hozzá. A jin és a jang hatása megtapasztalható az évszakok váltakozásában, és voltaképpen a természet rendjének egészében. Harmónia csak akkor jöhet létre, ha a két erő egyensúlya tökéletes. A jin-jang kör ezt az elgondolást jelképezi. A részeket dinamizmusra utaló hullámvonal választja el. Mindkét rész tartalmaz egy pontot a másik színből, jelezve, hogy férfielv és nőelv önmagában nem, csakis kölcsönhatásukban létezik.

2008.03.14. (526 nap)

Reggeliztem Rubennél, jól készíti a mézes kenyeret.

Rubennél mindig van néhány haver, kicsit olyan, mintha itt folyamatosan házibuli lenne J.

Majd egy kis beszélgetés után visszabuszoztam/stoppoltam a marinába.

 

Délután:

1. A cockpit aljára rászereltem egy új zsanért, amivel rögzíteni tudom majd (Lásd. képtár).

2. A száling végére kötelekkel rögzítettem a rongyokat, ez a vitorlák védése miatt fontos.

A medencében is eltöltöttem egy órát Barry-vel és a Papájával, beszélgettünk és lazítottunk.

 

Délután 7 km lefutása egy óra focizás a indiai csapattal.

Este ananász lekvárt főztem. A levéből ananász ivólét készítettem.

Esti film: The Tattoist (Érdekelnek a tetoválással kapcsolatos témák. A filmben főleg samoai tetoválások voltak.)

Este nem volt net a marinában, így nem tudtam internetezni.

 

Human rights embody the fudamentál values of human civilisations

The people is different, and so are their cultures.

People speak in a varienty of languages.

People are guided by different reilgious.

The people are born different colours,

And many traditions influence their,

Lives with varying colours and sahdes…

But despite these differences,

All people have one single common

Attribute. They are all human beings

nothing more, nothing less.

Shrin Ebadi (2003. Nobel Peace Price Winner)

 

2008.03.15. (527 nap)

Mindig is éreztem egy fajta speciális kapcsolatot a hajókkal. CARINA-val persze sokkal mélyebb ez a fajta kapcsolat. Azt gondolom, ha a kapitány kellően érzékeny, akkor észreveheti, hogy a hajóhoz a kapcsolódás mit is jelent spirituális értelemben. Kicsit olyan, mint egy házasság, ebben az esetben a válás a hajóeladása nehéz és szinte kivitelezhetetlen.

 

Reggeltől estig a hajót csiszoltam, majd felkentem az utolsó réteg topcoatot (Gloss 343).

Utána a hálózsákomat varrtam meg.

 

Este futottam 4 km-t, de a nagy eső miatt nem mentem el a pályára. Megismerkedtem Luluval, aki egy 23 éves farmer a marina melletti részen.

Majd később a klubban kártyáztam Suzival, Bobbyval és Barryvel. Éjszaka elmentünk Barryvel és néhány helyivel a Cave night clubba bulizni éjszaka.

 

FAO

http://www.fao.org/

Food and Agriculture Org. of the UN

”Helping to bulid a world without hunger”

 

2008.03.16. (528 nap)

”Nor law, nor duty bade me fight,

Nor public men, nor cheering crowds,

A lonely impulse of delight

Drove to this tumult in the clouds. ”

William Butler Yeats

 

Reggel elmentem a foci pályához, de 11-kor még csak a sátrat építették. Így elmentem Rubenhez ebédelni, még korábban meghívott. Folyóvízi kagyló lolo (kókuszos krémmel leöntve), plusz még néhány finomság. Kicsit söröztünk, de 3 után már mentem vissza a ’Bazár’-hoz.  Sajnos lekéstem a focit, csak a végére értem oda.

 

Késő délután kókuszdiókat szedtem a strandon a lekvár főzéshez, majd ezeket feltörtem, kibeleztem és kis darabokra vágtam.

Este kókusz lekvár főzés. A lekvár főzéskor persze a kompótot és a szörp verziót is kipróbálom minden esetben. Ha nagyobb lenne a hajó, akkor nagyobb hangsúlyt fektetnék a lekvárok főzésére, de itt helyem nincs több üveggel tárolni a lekvárokból.

A kókuszlekvár valójában cukros kókuszolajban úszkáló édesen főtt kókuszdarabok együttese. Ami finom, de ’nem nagyon’ lekvár álaggú.

 

Éjszaka zenéket másoltam a gépre.

 

2008.03.17. (529 nap)

Délelőtt és délután:

műgyantáztam a cocpit aljának zsanérját, a középső ágyat és egy lámpát.

a szigonypuskát hegyeztem, tisztítottam és zsíroztam

a késeket éleztem

betű javítás a héjon (a H betűből hiányzott a fele)

motort rögzítő csavarhelyek tisztítása

 

A radarreflektor lehetséges rögzítési helyei:

1. Achterstag (ide is szokták tenni, de nem lenne elég magas vagy sértené a nagyvitorla élét)

2. Forstag (sértené az orrvitorlát)

3. Csúcsra (nehezen megoldható CARINA-n)

4. Nagyoldal-merevítő (talán a legjobb megoldás a száling fölötti magasság)

5. Kisoldal-merevítő (eredeti hely, nem elég magas és sérti a nagyvitorlát)

Szóval magasabban lesz, mint eddig volt (emiatt jobban látszódok a radaron) és kevésbé sérti a nagyvitorlát. (A radarreflektor éleire polifoamot ragasztottam, hogy védjem a vitorlát.)

 

Vacsorára kókuszba-rizst ettem, ami abszolút saját találmány. 

 

Amikor komolyabb beszélgetés van, néha a hátteret és az okokat kérdezik tőlem. Az óceánnal való kapcsolatom is érdekli az embereket. Spirituálisan több vélemény létezik. Röviden összefoglalva szeretem az óceánt. A hajósok egy része, pl. Bobby fél az óceántól, ezért nagyon óvatos – ami persze hasznos– pl. ilyeneket mondanak, hogy az „óceán meg akar ölni”. Egyszer erről hosszabban is írok majd.

 

2008.03.18. (530 nap)

Reggel bebuszoztam a városba a motorszerelőhöz. Délelőtt az inassal összeszereltük a motort és kicseréltük a tömítéseket.

 

Ebéd egy vegetáriánus indiai étteremben:

Dhal, Krumplis Curry és roti

 

Vásárlás:

6 db saválló csavar (M6) a szkeghez (Ajax Spurway Fasteners Limited) – 5 FD

Ecet – 2,5 FD

Contact cement – 11 FD

gépzsír – 8 FD

Zulu (férfi szoknya) – 6 FD

Kókusz reszelő – 3 FD

Korán – 5 FD

 

Tegnap hajnali esőben vizes lett a laptop 220-as kábelének adaptere. Nem is működött ma már. Elvittem délután az ismerős szervizeshez.

 

Esti film: APOCALYPSE NOW

 

UNFPA, the United Nations Population Fund, is an international development agency that promotes the right of every woman, man and child to enjoy a life of health and equal opportunity. UNFPA supports countries in using population data for policies and programmes to reduce poverty and to ensure that every pregnancy is wanted, every birth is safe, every young person is free of HIV/AIDS, and every girl and woman is treated with dignity and Űrespect. UNFPA - because everyone counts.

UNICEF: Az UNICEF a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, mely a világ 160 országában van jelen programjaival. Mindenhol, ahol háborúk, természeti katasztrófák, éhség vagy járványok fenyegetik a gyerekeket, ahol nincs egészséges ivóvíz és hiányoznak a tanulás legelemibb feltételei, ahol a gyerekek emberhez méltatlan körülmények között élnek. Az UNICEF programjaival egy jobb jövő lehetőségét teremti meg a világ több millió kisgyermeke számára.

http://www.unicef.org/

http://www.unicef.hu/

 

2008.03.19. (531 nap)

A retekmag teljesen kicsírázott. Hans tanácsa bevált a csíráztatásról (műanyag befőttes üveg lezárva pl. szúnyoghálóval és ’csak oldalt fektetve tárolva’).

Szóval a reggelim finom friss csírás tészta (noodles) volt.

 

A reggeli busszal bementem Lautokába. A motor nagyjából jó, de az indító motor nem működik. Amikor februárba elvittem a műhelybe, akkor még jó volt. Szóval a műhelyben romlott el… Dan megígérte, hogy megjavítatja. Emiatt az egész vízre-tétel bizonytalan lett. Mikor lesz végre jó a motorom?

 

Vásárlás:

1 kg mosópor – 3,7 FD

néhány apróság: műanyag doboz, szemetes zacskók (vízhatlan csomagolásra)…

2 kg papaya (levárt főzök belőle) – 3 FD

 

1 használt anód (Nationwide és a Ba Motorsba nem árultak, az Offshore Marina motorszerelőnél találtam egy egész jót. A kikötői boltba/ vagy a Yamaha drága lenne.) – 4 FD

 

Délután elbuszoztam Kasmírba, ahol Sam-et és Szai-t meglátogattam.

 

Este papaya lekvárt főztem. Ma kezdtem a Napraforgó magot csíráztatni.

Néhány Fiji zenét kaptam Iliásztól, amit éjszaka fel is másoltam a gépre.

 

Este Travolta filmeket néztem.

 

2008.03.20. (532 nap)

Fiji időjárás: www.nadraki.com

 

Egész nap esett, így dolgozni nem tudtam. Varrtam a szakadt ruháimat és takarítottam.

Délelőtt megnéztem egy filmet: The Illusionist

És a haverokkal lógtam (a marina dolgozói – a haverok).

 

Délután felmentem a főúthoz, ahol Asisy-vel találkoztam, aki adott egy új 220V-os laptop kábelt. Sajnos nem volt ideje tesztelni. A csatlakozó sem volt jó a géphez. (Másnap reggel átforrasztottam.)

 

Este Bobby-hoz átmentem beszélgetni, most itt van a barátnője Suzi is, aki rendőrnő Londonban.

 

2008.03.21. (533 nap)

Délelőtt Barry-vel visszatettünk a kormányt és utána a szkeghez is rácsavaroztam a ’kormányt szkeghez tartó veretet’. A radarreflektort ráerősítettem a nagy oldalmerevítőhöz és az árboccsúcshoz.

 

Az új számítógép 220V-18,5 V átalakítóm csak 12V-ot ad. Nem értem mi lehet a baj, a szervizesnek küldtem egy sms-t, de persze nem válaszolt.

 

Majd az új LED lámpának a 2 kábelét forrasztottam (plusz vulkanizálódó szalag) az árboccsúcsára. (Holnap még ezt a részt műgyantáznom kell üvegszállal.)

 

Du.:

A cipőm talpát ragasztottam vissza J, focizás közben leesett.

A kormányrudat csiszoltam le, de lakkozni már nem tudtam mert elkezdett esni az eső.

 

Mivel esett az eső elmentem a medencéhez fürödni, néhány hajóssal találkoztam szokás szerint, Berry-vel egész jól el is beszélgettünk.

Én az esőt szeretem, mert ilyenkor nem kell dolgoznom és mehetek egy kicsit a medencébe lazítani.

 

Esti film a Yacht Clubban: Death of the funeral

 

Osho, My declaration of human rights…írását olvasgattam, amivel természetesen egyetértek.

 

2008.03.22. (534 nap)

Ma fogyott el a magyarországi kétszersült. Eddig csak azt ettem, alig vettem kenyeret.

 

Délelőtt az árbocfényt rögzítettem műgyantával és üvegszállal. Majd még egyszer mindent leellenőriztem. Árboc felszerelését elkezdtem, amiben Berry segített.

 

Délután vásároltam zöldségeket: toroi, okra, sumusumu és néhány apróságot a holnapi ünnepi ebédhez Lautokában. Lautokában az indiánok bazárt/fesztivált tartottak ma egész nap a nagy parkban.

 

Azt gondolom nagyképűen, hogy eljutottam arra a szintre, hogy a fiji ételeket nem csak főzöm, de tovább fejlesztem J. 

 

Majd estefelé elmentem Banarasra Rubenhez.

Az egyik téma mit tett Fijin a TV? Nem voltak kulturálisan felkészülve rá… a vallás a háttérbe került és mindent onnan másoltak a fiatalok. Szóval itt minden felborult!!!

 

Esti film: Sicko (Michael Moore)

Röviden: 50 millió amerikainak nincs egészségügyi biztosítása. Mennyire csak a pénzt nézi és nem az embert ez az egészségügyi rendszer.

 

Ki az ”érdekes” ember számomra? 

Például Paul Coleman, 53 éves angol természetvédő aktivista. ”World wide walker: Több mint 27,000 mf gyalogolt, 39 országot érintett 19 év gyaloglással pénz nélkül. ”Every day something hurts when you are carrying 20 kilo backpacks and walking up to 40 km.” ”But when there’s thousands of people cheering you on, it gives you the strength to continue.” ”I carry on every day because I love this planet. I know what’s happening to it environmentally, in terms of global warming, deforestation, the devastation of the oceans. Spreading the message is the least I can do, and the most I can do. ”

http://www.earthwalker.com/

The mission: By walking the Planet, I deliver a message of the need to preserve the life of our beautiful Earth and through my actions encourage people to become involved. As well I have set myself a goal of seeing one hundred million trees planted; one tree for every man, woman, and child killed in the last century of war. I`ve experieced war and know its terrible consequences, not only on humanity but also on the natural environment that we all need to exist.
It`s time to stop the killing and start the surviving. Time to put our human resources into living upon the land in sustainability and harmony with the natural environment. Time to develop a global respect for all life. And time to invest the energy and money spent on war, into creating a new world. :