Megcsinálta! Célegyenesben a magányos hajós

2009.08.27 06:00:08 | Szólj hozzá!
Három év alatt kerülte meg a földet hat méter hosszú vitorlásán
ATHÉN — Ismét európai földre lépett három év után először Méder Áron (29), aki 2006 szeptemberében nekivágott, hogy Carina nevű hajóján megkerülje a földet. A budapesti fiatalember a görögországi Peloponnészoszi-félszigetnél kötött ki péntek reggel, és már csak hetek választják el a céltól. Áron Szlovénia partjaitól indult neki magányosan az emberpróbáló kalandnak a mindössze 19 láb hosszú (kb. 6 méteres) tavi vitorlás hajón.

Hajós remete Méder Áron 2008 közepén, valahol a Csendes-óceánon kétéves szakállal
Hajós remete Méder Áron 2008 közepén, valahol a Csendes-óceánon kétéves szakállal


– 2004-ben vásároltam a Carinát a megtakarított pénzemből – mesélte Áron. – Amint megláttam az ütött-kopott vitorlást, azonnal tudtam, hogy vele hajózom körbe a földet. Bár az indulás napjára Carinát Áron édesapja segítségével menetkész állapotba hozták, a műszaki hibák miatt a kétévesre tervezett táv egy esztendővel hosszabbra sikeredett.

Az időjárás sem mindig kedvezett. – Sokszor keveredtem olyan viharba, hogy azt hittem, nem érem meg a holnapot. Előfordult, hogy még az árbocot is ellepték a hullámok – magyarázta. A hajós legjobban a hosszú, csendes utakat szereti. Ilyenkor kiül a hajó orrába olvasni vagy meditálni.

Kabalából nem vágta le a szakállát az egész út alatt
Kabalából nem vágta le a szakállát az egész út alatt


– Gyakran eszembe jut a család és a barátaim, de ha az ember szeretné megvalósítani egy álmát, akkor meg kell hozni bizonyos áldozatokat – vélte. – Rendszerint segítőkészek az emberek, főként, miután megtudják, mi járatban vagyok. Ha kikötök valahol, ingyen segítenek a szerelésben, vagy vendégül látnak vacsorára.

A nyílt vízen pedig én készítem az ebédet a kifogott halakból. Ahogy Áron a pénzügyi gondok miatt sem aggódott soha, úgy amiatt sem fáj a feje, hogy mi vár rá, ha végleg hazatér. – Biztos rengeteget változott a világ, amíg nem voltam otthon, de nem félek, hogy ne tudnék visszailleszkedni. Szeretnék többet foglalkozni a családommal, és talán villamosmérnökként fogok elhelyezkedni.

R. Cs.
Tilos a Blikk.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.
Az oldalról kivezető linkeken elérhető tartalmakért a Blikk.hu semmilyen felelősséget nem vállal.
Nemzeti Sport Online Neon Képessport Pink Ringier