Vitorlázás - Távolban egy magyar vitorla…

 

      Budapest, 2006. november 14., kedd (MTI) - Jó idő esetén kedden folytatja útját Gibraltárból Méder Áron, aki Föld-körüli vitorlázásra indult Carina 19-es típusú (és hasonló nevű: Carina), hajójával. Néhány apróbb hibát kellett kijavítania, ezért vesztegelt pár napot az Ibériai félsziget egyik legdélibb csücskén.

      "Méder Áronnak hívnak, 1979. november 15-én születtem Budapesten. 2004-ben szereztem okleveles villamosmérnöki diplomát a Műegyetemen. 1994 óta tengereken vitorlázok. Szeretnék egyszer elvitorlázni messzire…" - olvasható Áron honlapján.

      A 27. születésnapját szerdán - nagy valószínűséggel a nyílt vízen - ünneplő fiatalember álma beteljesülni látszik, elment vitorlázni messzire. Két év alatt, minimális kikötéssel körbe akarja hajózni a Földet.

      A saját maga által felújított vitorlával szeptember 24-én kelt útra Koperből (Szlovéniából). Előzetes számításai szerint két évig tart útja, amit teljesen egyedül tesz meg.

      Méder Áron az MTI-nek telefonon adott interjújában elmondta: Gibraltárba november 9-én, csütörtökön érkezett meg, és több napot kellett eltöltenie, mert ki kellett cserélnie az antennát, és egy mesteremberrel megjavíttatni a szálingot (az árboc keresztrúdjait), ami feltehetően a terheléstől meggörbült. Kedden csak akkor indul tovább, ha az időjárás megfelelő lesz.

      A hajó méretei miatt a meteorológiai előrejelzés kiemelt fontossággal bír számára: "az útvonalam követi az uralkodó szelek és a nagyobb áramlási rendszerek irányát. Az indulás időpontját és a nagyobb szakaszok időzítését a passzát szélhez és a hurrikánmentes időszakokhoz állítottam" - írta internetes oldalán ( www.meder.hu). 

      Eredeti terve szerint a november 26-án a Kanári-szigetekről induló Barbadosig tartó vitorlásversenyhez csatlakozott volna, de úgy tűnik ezt nem éri el. Az biztos, hogy Las Palmasban (Kanári-szigetek) megáll, ám a Gibraltártól 700 tengeri mérföldre lévő kikötőig még 2-3 hetes út áll előtte.

      Áron, mint azt telefonon elmondta, a magányt jól viseli, eddig 17 nap volt a leghosszabb idő, amit a vitorlán töltött. "Nem utálom az embereket, de szeretek egyedül lenni" - tette hozzá.

      Kicsit megfázott a napokban, de amúgy egészségileg jól van. Sok bioételt eszik a hajón, kását, rizst, kuszkuszt főz, a konzerveket kerüli. Inni vizet, teát, néha sört szokott. Szerdai születésnapjára talán meglepi magát egy kis rummal.

      A karácsonyt előre láthatóan az Atlanti óceánon ringatózva tölti, a szilvesztert pedig Barbadoson. Áron szerint január végén, február elején ér majd a Panama-csatorna atlanti bejáratához, ahol 1-2 hónapos pihenőt tart: itt beszerzi az átkeléshez szükséges engedélyeket, feltölti a készleteit, elvégzi a szükséges javításokat a hajón. Ám nem csak a teendők, hanem az időjárás miatt is el kell töltenie itt ennyi időt, ugyanis a Csendes óceánon tavasszal fejeződik be a hurrikános időszak. Valószínűleg a család is ekkor tud majd vele találkozni.

      Ám ezután következik útjának egyik legnehezebb része, a Csendes óceán leküzdése. A 3600 mérföldes szakasz Francia Polinéziáig kedvező széllel mintegy 60 nap alatt tehető meg.

      A sikeres óceánátkelés után északról kerüli meg Ausztráliát, majd Indonézia következik, ahonnan ismét egy nagyobb szakasz után Afrika keleti partjaihoz, a Seychelle-szigetekhez érkezik. Innen az Ádeni-öblön, a Vörös-tengeren és a Szuezi csatornán keresztül tér vissza a Földközi-tengerre, hogy a tervek szerint 20 hónap múlva a kiindulási pontra, Koper kikötőjébe érjen.

      Legnagyobb veszélyt a vihar jelenti, és a nagy hullámok, amelyek felboríthatják a kis hajót, de kedvező széljárással akár még sikerülhet is a Föld-körüli út. Ha így lenne, akkor ezzel a teljesítménnyel Áron, a legkisebb magyar földkerülő hajó címén rekordot állítana fel.

      Méder Áron az MTI-nek elmondta: több szaktekintély, többek között Fa Nándor, Gál József és Kopár István véleményét is kikérte, akik azt mondták neki: reális a terv, "szokás ilyennel menni, bár nagyon nehéz".

      Méder Áron internetes hajónaplót vezet, így személyes élményeiről bárki olvashat a világhálón, és nyomon követheti a fiatal magyar hajós Föld-körüli útját a www.meder.hu című honlapon.

      (MTI-Panoráma)

Móritz Rita

MTI, Panoráma Szerkesztőség