»  Főoldal

Vitorlával a Föld körül, egyedül - Egy gyermekkori álom nyomában
Megjelenés dátuma: 2009. július 08. 17:40
Szerző: Temesi Hilda
 Szóljon hozzá

Keszthely - Tizenévesen vetődött fel a Föld megkerülésének ötlete Méder Áron szólóvitorlázó fejében, aki 2006 őszén indult el az Adriai-tenger koperi kikötőjéből, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát.


Nem csak a vízisport szerelmesei számára érdekes Áron története

A vitorlás társadalom véleménye megoszlik a fiatalember  vakmerő tettéről, egy részük felelőtlenségről beszél, rossz példaként tartja számon, mások értik, megértik, és tisztelettel adóznak útja előtt.

A mindennapjai nagy részét a mindössze hat méter hosszú, Carina nevű kishajóján töltő kapitány a napokban kel át a Szuezi csatornán, immár visszaúton, Európa partjaihoz közeledve. Számtalan országot és kultúrát ismert meg a lassan három éve tengereket járó, természeti erőkkel dacoló fiatalember, a sokszor kemény próbák elé állító út során. Nem csak a vízisport szerelmesei számára érdekes az ő története, kitartása és küzdelme a lehetetlennel szemben figyelmet érdemel. Internetes segítséggel szívesen válaszolt kérdéseinkre. Hogy miért indult el, mi a célja, egyszerű választ adott: Mert szeret vitorlázni - s hozzátette - nem kell túlmagyarázni, aki érti a célt, érti, aki nem, annak úgysem lehet elmagyarázni. 


Méder Áron  mindennapjai nagy részét a mindössze hat méter hosszú, Carina nevű kishajóján tölti
Fotó: archív


Néha napokig kell várni a szelet

Mint írta, a minden luxust nélkülöző út filozófiája roppant egyszerű. Internetes naplóját olvasva választ kaphatunk a miértekre. Meg lehet mutatni a fiataloknak azt, hogy sok minden lehetséges, s nem feltétlenül az anyagiakról szólnak a dolgok, mert az álmokat nem lehet megvenni. A lassan 30 éves fiú életét Carina, a kishajó inspirálja. 

A megpróbáltatásokról is beszélt Áron. Hogy vitorlázáskor néha minden napokig vizes, nem lehet aludni, sokszor enni sem, vagy hosszan kell koncentrálni, ami nagyon fárasztó. A legnehezebb a bizonytalanság, a becsapó hullámok, a megbillenő hajó, amikor időnként jelen van a félelemérzet is. Néha napokig kell várni a szelet, vagy pont túl nagy, és épp az a baj. Leghosszabb vízen töltött ideje 52 nap volt, a Galapagos - Francia Polinézia távon, de átlagban két-három hetes szakaszokban képzelhetjük el a magányos vándor kalandjait. 


Kihívást fog jelenteni számára a társadalomba történő visszailleszkedés


Hogy mihez fog kezdeni az egyre közelibbnek tűnő hazatéréskor, még nem tudja, csak hogy mindenképp munkába szeretne majd állni. Biztos benne, hogy kihívást fog jelenteni számára a társadalomba történő visszailleszkedés. Tervezi egy könyv megírását is, természetesen középpontban a vitorlázással megélt tapasztalataival. Azokra az emberekre szeretne hatni, akik fontos dolgokban döntenek, hogy új értékrendet is megismerhessenek, s talán egy kicsit hasson rájuk.

 Hogy miben változtatta meg az út,  erre emígyen válaszolt:
 - Maradtam aki voltam, csak kicsit jobban megismertem magamat, és még mindig optimista vagyok, mint egy kisgyerek, aki rácsodálkozik a dolgokra. Nem szeretem, amikor azt mondják, hogy egy hős, bátor vagy legenda vagyok. Azt mondom ilyenkor, hogy én csak vitorlázok, egyszerű hajós vagyok.

Méder Áron úgy tartja, hogy az ő kis vitorlása annyit ér, mint egy luxushajó tulajdonosának  bármely más, elhanyagolható használati tárgy. Ennek ellenére ugyanazt meg tudja tenni, mint amit a másik a méregdrága jachtjával. A különbség csupán annyi, hogy ugyanazt az utat sokkal impulzívabban, élménydúsabban éli meg. tenger  szólóvitorlázó  gyermekkori álom  föld kerülés 

    Új hozzászólás

 
 
 

Kérjük írja be a baloldali számot!

 
 

Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására, illetve törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak, illetve ellentmondanak szabályainknak. Felhívjuk továbbá a hozzászólók figyelmét, hogy tartózkodjanak személyes adatok, telefonszámok közlésétől és más oldalakról átvett szövegek, szövegrészletek nem megfelelő formában történő publikálásától.

 
 
   

hirdetés

 
 Zala megye ezer éve - a  jubiláló megyéről  Dossziék
AktuálisEP-választás: előtte, közben, utánaEgerszeg FesztiválTanulmányi versenyekH1N1 influenzajárvány (Sertésinfluenza)Ez történt Gyurcsány bejelentése ótaKampány- és pártfinanszírozásBrutális zalai diákokVolt egyszer egy Zalahús...ElbocsátáshullámFelszámolás alatt a ZalabaromfiTöbbnapos áramszünet ZalábanF1CSATORNA.HU
Drága Raikkönen a Ferrarinak, jön helyette Alonso
A Renault aerodinamikai fejlesztéssel készül Németországba
Akkor és most #41
Óriási bukás: semmi sem maradt Raikkönen kocsijából
Exluzív beszámoló: Goodwood Festival of Speed 2009
  Tematikus oldalaink
ProgramtippÉrettségizz!Tegyünk rendet a környezetünkben!Szereljük le együtt!GyermekszobaKedencek a ház körülKépgalériaZH konyhájaÉletmódiENTEO - Közösségi portálunkSÉTA - Program középiskolásoknakOlvasóink írjákUtazóVisszapillantó - 2008  Fórumok
Továbbra is várjuk véleményét aktuális témákban Az Akkor és most hivatalos oldala

Legyen Ön is a riporterünk!


 

 »Mozi-mánia és filmkritika
Kapitalizmus: Szerelmi történet - Michael Moore a globális felmelegedésről
Los Angeles - Michael Moore felfedte ősszel mozikba kerülő új dokumentumfilmje címét: a Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmi történet) a globális felmelegedés okainak nézett utána.

 »Bûnügyek, balesetek
"Húzzál haza, amíg egyben vagy!" - mondta az erőszakoskodó áldozatának
Zalaegerszeg - Három év 8 hónapot kell börtönben tölteni annak a keszthelyi 24 éves férfinak, aki tavaly két nőt támadott meg a Balaton-parti városban. Büntetése minap vált jogerőssé.

Gyermek- és fiatalkorúak dobálták meg a vonatot! (fotóval)
Keszthely - Két fiatalkorúval szemben indított vizsgálatot a keszthelyi rendőrkapitányság, akik vonatokat dobáltak kövekkel. További társtetteseik után is nyomoznak.

 »Vélemény
Meztélláb a tarlón
Németfaluban laktam, tízévesen vetettem a kötelet, tizenöt esztendősen vágtam a rendet. Szokás volt Péter Pálkor, ha nem is érett meg a gabona, vágni kellett egy kévét.

Mi kell a süket telefon életre keltéséhez?
Zalaegerszeg - Egyszerű, telefonnal kapcsolatos panasznak indult. A hozzánk fordulók gondjait mindig igyekszünk megoldani. Bosszúság lett belőle, bár a végén minden jóra fordult.


 »Hétvége
Vetróként anyakönyvezték, majd Rózner lett, végül Bereményi és Kossuth-díjas. Ismeri? Ismerje meg!
Először egy szalmakalap tűnt fel, aztán, ahogy közeledett, kirajzolódott a karima alól az ismerős arc is. Tivornyára érkezett Bereményi Géza, és ha már felénk járt, megragadtuk az alkalmat, letelepedtünk vele a zalaszentgróti Fiáker Kisvendéglőben.

Szeretet-mami 77 éve (képgalériával)
Gizi, a legkisebb lány széles mosollyal, de gyanúsan fátyolos szemekkel közelít, karján hatalmas szív alakú torta. Rajta a felirat: Édesanyánk soká éljen! A grandiózus édesség címzettje a 77 éves Farkas Istvánné.

 »Olvasói levél
A sztár mint fogalom
"Magyarország sztárt keres!";- hangzik a mondat az egyik kereskedelmi csatorna reklámjában. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, kit nevezünk sztárnak? Mi a meghatározása, definíciója ennek a szónak?

  Zalai Prima Díj
A Zalai Prima Díj hivatalos oldala  Év zalai embere 2008
Az Év zalai embere 2008 hivatalos oldala  Archívum
Az online verzión megjelent írások gyűjteménye
 


 

 


 

  Címkefelhő© 2006-2008 Zalai Hírlap Kiadói Kft. - A Pannon Lapok Társasága tagja - | RSS | Add hozzá a Hírlapom.hu RSS olvasójához!