Carina legyűrte az óceánt
2007. január 6., szombat, 14:59

A cikk betűmérete: kisebb nagyobbKaland élőben << 2/2. oldal

Forrás: meder.hu
Ajánlat
Hajóutak a Go.hu-n
Repülőjegyek a világ minden pontjára
Ajánlat
Méder Áron honlapja
A Carina útvonala Kopertől az Atlanti-óceánig
Jachtnapló
Több száz kép Áron útjáról
Videó
A Földközi-tengeren
A Carina Afrika partjainál
Las Palmas felé

A vitorlázó tervei szerint hosszabb időt kell töltenie Panamában, mivel meg kell várnia, hogy az út legnehezebb szakaszára, a Csendes-óceán előreláthatólag 60 napig tartó átszelésére a lehető legjobbak legyenek az időjárási körülmények. A panamai megálló azért is lesz hosszabb, mert a csatornán való áthaladáshoz szükséges engedélyek beszerzése több hétig is letarthat. A csatornán ugyanis nem lehet csak úgy átkelni: a szó legszorosabb értelmében sorállás van az átkelésért, amely ráadásul nem is olcsó, mintegy 1000 dollárba kerül. Ezalatt az idő alatt elvégzi a kisebb-nagyobb javításokat a hajón, feltölti a készleteket és előreláthatólag a családtagok is ekkor látogatják meg őt először.

Áron elmondása szerint, bár útja nem tartozik a nagy költségvetésű túrák sorába, a hajó megvásárlása, felújítása és az útra félretett "költőpénz" együttesen 5 millió forintba került. Az út során felmerült extra költségek, különböző felszerelések kiegészítése és beszerzése tovább csökkentették az anyagi tartalékokat, ezért előfordulhat, hogy a Panama-csatornán való átkelés előtt elfogy a pénz. Ebben az esetben az út időtartama megnő, hiszen Áronnak munkát kell vállalnia az utazás folytatásához szükséges pénz előteremtésére.

Az indulás előtt sikerült támogatókat szerezni a vállalkozáshoz, de ezek a cégek elsősorban a szükséges technikai felszereléseket, - GPS-t, rádiót - vagy az élelmiszerkészlet egy részét biztosították. A család - főként az utat végig lelkesen támogató édesapa - most azon fáradozik, hogy találjon egy olyan céget, amely az út hátralévő részében támogatja a túrát. Áron elmondja, s közben nem győz elégszer hálálkodni, hogy ismeretlen emberek küldenek neki kisebb-nagyobb összegeket, amelyek jól jönnek a szükséges felszerelés-pótlások beszerzésekor.

Áron útja nem csak a hajó parányi méretei, vagy a magányos utazás miatt rendhagyó, hanem azért is, mert a hajós weboldlalán bárki nyomon követheti az utat napról-napra. Az oldalon folyamatosan frissülő képgaléria, sajátkészítésű videók láthatók, sőt egy térkép is, amelyen a napi aktuális pozíciókat rögzítve kirajzolódik Carina pontos útvonala. Áron napi kapcsolatban van hazai és külföldi rádióamatőrökkel és az általuk rögzített beszélgetések is meghallgathatók itt.

Az oldal talán legérdekesebb része a jachtnapló, ahová Áron rendszeresen bejegyzi a napi eseményeket a széliránytól kezdve, a hajó irányán át a megtett mérföldek számáig. A jachtnaplóban bárki megismerheti az élelemszerző horgászatok tapasztalatait, a kikötők és az érintett városok leírását, az esti vacsora elkészítését, a hajón elvégzett javításokat és egyéb problémák megoldását, vagy az aznap megfigyelt állatok leírását. Mi meg csak olvassuk az irodában ülve és irigykedünk.

[origo]


<< előző oldal 2/2

1. A nagy hajók alig veszik észre

2. Kaland élőben


Küldje tovább ismerősének!Érdemrendet kapnak az olasz vb-győztesek
20 éves fiút okolnak egy békési férfi haláláért
Állampolgárságába került az illegális futás
Füstmérgezésben meghalt egy idős férfi
Djokovic tornát nyert, Czink kiesett


Amerikába jöttem
amerikai zöldkártya lottó
Magyarok Torontoban
Csernobil régen és ma
A Balaton melyik részén érdemes nyaralni

: °C
: °C
: °C